Herdenken op 4 mei

0

De dodenherdenking en de viering krijgt dit jaar een andere invulling. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus zijn alle programma’s rond de 4 mei herdenking in hele land aangepast. Het is een herdenking zonder publiek en geen kranslegging.

Sinds 1946 herdenkt Nederland ieder de oorlogsslachtoffers. Dodenherdenking is voor veel mensen in Nederland en ook voor ons van tweede en derde generatie Turkse Nederlanders een belangrijk moment in het jaar. Daarom herdenking en vieren onze leden van Musiad Ondernemersvereniging Amsterdam ieder jaar op 4 en 5 mei Damplein en Kamp Amersfoort de miljoenen slachtoffers die gevallen en vermoord zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna. Zij zijn vermoord vanwege hun afkomst, geloof.

Als we om ons heen kijken zien we talloze voorbeelden van discriminatie vandaag de dag in onze maatschappij. Het is uiteraard onacceptabel dat in Nederland in de eenentwintigste eeuw nog steeds mensen worden gediscrimineerd op grond van hun etnische afkomst of geloof. Wij hebben van het verleden veel gezien en geleerd.

Door toedoen van nationalisme in 1939 -1944 zijn ongeveer 5,7 miljoen Joodse mensen vermoord. Minder lang geleden in 1992 -1995 in Bosnië zijn 100 duizend Bosnische moslims vermoord. Dit waren geen slachtoffers van oorlogsgeweld. Ze werden gedood omdat ze of joods waren of moslims waren. Daarom moeten we deze dag niet vergeten en vooral het gedrag leren te herkennen dat kan leiden tot onderlinge haat en escalatie.

Musiad-leden van etnische komaf vinden deze dodenherdenkingen zo belangrijk. Uit respect voor alle slachtoffers en nabestaanden. Zodoende zou onze secretaris Mustafa Ozcan die in Amersfoort woont op 19 april naar de herdenking in concentratiekamp Amersfoort. Helaas gaat het dit jaar vanwege het coronavirus niet door. Echter kan wel via de website van kamp Amersfoort thuis toch de herdenking bijgewoond worden.

Als afsluiting van deze herdenking; we kunnen niet samenkomen, maar we kunnen wél met elkaar verbonden zijn door een gezamenlijke twee minuten stilte thuis.

Namens Musiad Amsterdam,

Umit Akbulut
Voorzitter Musiad Amsterdam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here